Dodenherdenking

Dodenherdenking 2019

Zaterdag 4 mei 2019 - In vrijheid kiezen

Wij nodigen u uit om op 4 mei in dorpshuis De Stuw de Dodenherdenking bij te wonen. Samen herdenken wij vroeger en nu waarbij de vrijheid doorgeven centraal staat.

Programma herdenkingsbijeenkomst

 

Jaarthema

Geef vrijheid door - In vrijheid kiezen

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. De komende jaren doet het Nationaal Comité een appèl op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid onder de noemer 'Geef vrijheid door'.

Frans en Joop Tromp, pioniers van het Veluws verzet.

Joop Tromp is 18 jaar, als zijn vader Frans op zijn 41everjaardag (8 maart 1942) in hun huis aan de Oosterdorpsstraat gearresteerd wordt. Velen in het dorp zijn verbijsterd, dat de zo geliefde onderwijzer van de Schimmelpenninck van der Oyeschool is opgepakt. Joop niet, hij weet zoveel van de verzetsactiviteiten binnen hun gezin, dat hij na de arrestatie moet vluchten en onderduiken.
Vader Frans wordt op 24 september 1942 gefusilleerd. ”Een waarachtig groot mensch”. Zoon Joop zet samen met Gerrit van den Born uit Terschuur het verzetswerk van zijn vader voort. Hij wordt districtsleider LO op de Noord West Veluwe. Na de oorlog ontvangt hij voor zijn hulp aan Amerikaanse piloten en Franse krijgsgevangenen van de regeringen van die landen een onderscheiding. In 1997 overlijdt Joop.  “Een vrij, maar nooit van de oorlog bevrijd mens”.

Herdenken voor leerlingen basisscholen

Leerlingen van de basisscholen kunnen vanwege de meivakantie niet of nauwelijks deelnemen aan de Dodenherdenking op 4 mei.

Op maandag 8 april j.l. heeft Gijs de Vries aan de leerlingen van groep 8 van de Schimmelpenninck van der Oyeschool tijdens een gastles over de betekenis van vader Frans en zijn zoon Joop Tromp verteld. Zij behoorden met o.a. Klaas van de Bor en Gerrit van den Born uit Terschuur tot de pioniers van het Veluws verzet. Na deze les zijn in het bijzijn van de leerlingen bij de gedenkplaat van Frans Tromp, die in de gang van de school geplaatst is, bloemen gelegd.

Walter Strang Memorial woensdag 12 april jl.

Oranjevereniging Hoevelaken biedt in samenwerking met de Walter Strang Foundation sinds 2009 een alternatief moment van herdenken aan,namelijkop of rond de dag dat de Schots-Canadese soldaat Walter Strang in Hoevelaken sneuvelde op 19 april 1945.

WO2 veteraan Ken Froland vond het belangrijk dat het verhaal van Walter Strang aan de jeugd wordt doorgegeven, ,,dan is mijn vriend hier niet voor niets gesneuveld''.

Het programma bestond uit lezingen door Jan Baas "Bommen op Bakkerij Stolp", Theo Zuurman "De Mens Walter Strang" en gastspreker Patrick Burgers over bomvondst in het Hoevelakense bos. Aansluitend werd de film "Het levensverhaal van WO2 veteraan Ken Froland" vertoond. In de zaal stond uit de periode 1940-1945 een fototentoonstelling opgesteld door Stichting Historisch Hoeflake. Bij het monument op Park Weldam werden de leerlingen toegesproken door Burgemeester Renkema met aansluitend de bloemlegging door alle aanwezigen.

Nationaal Comite 4 en 5 mei